September

Edelhert, zoelend.

SEPTEMBER, Herfstmaand, nazomer.

De bronst, dat is de paartijd van de edelherten, begint aan het eind van de eerste week van september en eindigt in de tweede week van oktober. De grote, sterke geweidragers met polsdikke geweistangen verlaten hun roedel en gaan op zoek naar de hindes.
Vaak hoor je het imposante “burlen” van de herten door het bos galmen. Een “mindere” tegenstander wordt zonder veel problemen verjaagd. Gelijkwaardige herten kunnen lang vechten om een roedeltje hindes waarbij het geluid van de tegen elkaar kletterende geweien goed te horen is. De herten zijn in hun bronsttijd het meest actief op koude en heldere avonden.

De eerste trekvogels verlaten ons land. Kruisbekken zwerven weer door de dennenbossen en eten met hun gehaakte snavels van de dennenzaden.

De bloeitijd van de heide loopt ten einde en veel bessen zijn rijp. Het is tijd om jam te maken van bosbessen, bramen, frambozen en vlierbessen.
Veel bloemen bloeien een tweede keer zoals dovenetel, teunisbloem en koekoeksbloem.
Bij winderig weer kunnen de eerste eikels en beukenoten al vallen tot groot genoegen van de wilde zwijnen die er vele kilo’s van opeten.

De eerste herfst-paddestoelen komen weer boven de grond.