Augustus

Bloeiende heide in augustus

AUGUSTUS, Oogstmaand.

Vanaf eind juli kan de temperatuur hoog zijn. Vaak is het regenachtig en broeierig.
Men noemt deze periode de Hondsdagen.

Voor de edelherten breekt de "feisttijd" ook wel "fresszeit" genoemd aan. Dit is de periode tussen het vegen van het gewei en de bronsttijd. De herten moeten op krachten komen om met een goede conditie de bronst in te gaan. Dit betenent dat er veel gegeten moet worden. De zichtbaarheid van de herten is in deze tijd iets minder goed dan anders. De geweien zijn op volle sterkte en omdat er nog niet is gevochten zijn ze nog onbeschadigd.
De jonge herten vegen nu ook hun zachte basthuid van hun geweien.

De reeënbronst begint omstreeks half juli tot in de tweede week van augustus. Men ziet de bok en de geit dan ook vaak bij elkaar. De zichtbaarheid van reeën is beter dan anders omdat ze onvoorzichtiger zijn.

De vogels zijn nu stil en hun jongen zijn bijna uitgegroeid. De eerste trekvogels maken zich op voor de grote reis naar het zuiden en de Kieviten beginnen met het vormen van grote groepen. De gierzwaluwen zijn al niet niet meer in ons land. Na het uitvliegen van de jongen vertrekken ze direct naar Afrika.

De lijsterbessen worden massaal door de vogels (lijster soorten)gegeten en de heide gaat meestal rond half augustus bloeien.