Februari

Het "zegel" van de afwerpstang

FEBRUARI, Sprokkelmaand.

De naam "sprokkelmaand" heeft niets van doen met houtsprokkelen voor de kachels.
Sprokkelmaand is een verbastering van het woord "sporkel" dat te maken heeft met een oud-Germaans feest genaamd "Spurcalia". Dit feest vond plaats in de Spurcalia-maand.
In onze huidige tijd kennen we dit feest als Maria-lichtmis op 2 februari. Het feest van de reiniging van de maagd Maria. Het weer op die dag was vroeger belangrijk voor de oogstverwachting.

De oudere herten werpen vanaf het midden van de maand hun gewei af. Een hormoon dat het bot vlak onder de roos van het gewei afbreekt is daar de oorzaak van. Het breukvlak op de geweistang heet het "zegel" en de vorm ervan is van elk hert uniek. Het is als het ware de "vingerafdruk" van het hert. Meteen na het afwerpen gaat het nieuwe gewei groeien. De jonge herten werpen hun gewei rond maart af.
In augustus zijn de geweien weer volgroeid en op volle sterkte.

Wilde zwijnen kunnen hun eerste worp al in februari hebben. De biggen zijn echter niet thermostabiel. Ze kunnen zichzelf niet warm houden en bij koud en nat weer is de kans op verkleumen groot.

Omdat het voorjaar de laatste jaren al vroeg begint gaan de padden eerder op zoek naar het water waar gepaard wordt en de eieren worden afgezet. Normaal gebeurd dit vanaf half maart maar de laatste jaren ook al in februari. De padden steken hierbij drukke wegen over waar ze vaak onder autobanden worden platgereden. Er zijn vele vrijwilligers verenigd in "paddenoverzet" werkgroepen die deze amfibiën helpen met oversteken.

De merels laten hun eerste schoorvoetende zang horen en de koolmezen "zagen" er op los alsof het al volop lente is. Ie ie uu, ie ie uu, ie ie uu, ie ie uu.........enz.
De zanglijster is vaak in januari al te horen maar nu zet hij lekker door!
Spreeuwen hebben al minder spikkels dan in het begin van de winter en hun snavels worden al weer geler. Bij de ene spreeuw is dat meer dan bij de andere. Uiteindelijk worden ze allemaal geel.
Omdat veel zangvogeltjes op het voer afkomen dat mensen buiten hebben opgehangen komt de sperwer ook meer, in de door mensen bewoonde gebieden, voor. Als je een beetje geluk hebt kun je hem zien jagen boven de parken en tuinen.

De bomen en struiken zijn te herkennen aan hun bladknoppen en sommige struiken lopen al weer uit. De Els heeft deze maand volop meeldraadkatjes die er bij winderig weer lustig op los stuiven. Let ook eens op de kleine rode stamperbloemetjes die op de takken zitten. Ook de hazelaar heeft deze meeldraadkatjes en rode stamperbloemetjes.

Het kleinhoefblad is een van de eerste voorjaarsbloeiers, een echte lentebode. Het speenkruid en de madeliefjes kunnen ook al in februari gaan bloeien.

Kortom: De lente is in aantocht!